Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Η ιστορία του Α.Ο. Νήαρ Ηστ Καισαριανής




Ο Α.Ο. Νήαρ Ηστ είναι ένας από τους παλαιότερους συλλόγους μπάσκετ. Ιδρύθηκε το 1927 στην Καισαριανή. Γιατί όμως ονομάζεται ΝΗΑΡ ΗΣΤ (Near East) ;



To κοινωφελές ίδρυμα Εγγύς Ανατολής (Near East Foundation - NEF) ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη το 1915 ως "Περίθαλψη Εγγύς Ανατολής" (Near East Relief) και λειτουργεί μέχρι σήμερα (www.neareast.org). Σκοπός του αρχικά ήταν να διασώσει τα θύματα της Αρμενικής Γενοκτονίας και των εκτοπισμών του 1915. Μετά τη Μικρασιατική Κασταστροφή του 1922 και την ανταλλαγή πληθυσμών της Συνθήκης της Λοζάννης, το Ίδρυμα δραστηριοποιήθηκε και στην Ελλάδα, με στόχο την παροχή κάθε είδους βοήθειας στους Μικρασιάτες πρόσφυγες.

To "Iδρυμα Εγγύς Ανατολής" (Near East Foundation) χρηματοδότησε την κατασκευή του ομώνυμου "Δημοσίου Πρότυπου Παιδικού Γυμναστηρίου" στην Καισαριανή (γήπεδο Νήαρ Ηστ) και ίδρυσε το 1927 τον ομώνυμο αθλητικό σύλλογο.

Η ΝΗΑΡ ΗΣΤ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Αθηνών το 1930, χρονιά που διοργανώθηκε και το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στη Θεσσαλονίκη. Από την πλευρά του κέντρου συμμετείχαν η ΝΗΑΡ ΗΣΤ και ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ. Η ΝΗΑΡ ΗΣΤ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Αθηνών και τα δύο επόμενα χρόνια, το 1931 και 1932.

Το 1936, η ΝΗΑΡ ΗΣΤ, που είχε αντικαταστήσει την ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών (η οποία είχε κατακτήσει το Πρωτάθλημα Αθηνών) στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που έγινε στη Θεσσαλονίκη, αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Ελλάδας.  Στην πρωταθλήτρια Ελλάδος του 1936 έπαιξαν οι : Χατζηθεοδώρου, Σαμπουτζάκης, Ανδρίτσος, Ελευθεριάδης, Σταματόπουλος, Μπέλος, Ερμείδης, Γουέρλντ, Μακρώνας, και Μαυρίδης.
Το 1937, το Πανεπιστήμιο Αθηνών πήρε τα πρωτεία κερδίζοντας στον τελικό τη ΝΗΑΡ ΗΣΤ.

Η ομάδα της Καισαριανής είναι η πρώτη στην ιστορία του Ελληνικού μπάσκετ που χρησιμοποίησε Αμερικανό παίκτη. Πρόκειται για τον καθηγητή Γουέρλντ, που εργαζόταν στο Κολλέγιο Αθηνών.

Τα επόμενα χρόνια και μετά την επανασύσταση των τοπικών και πανελληνίου πρωταθλήματος κατόπιν του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, η πορεία της ομάδας ήταν φθίνουσα.

Σε επίπεδο Α’ Εθνικής έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1969 τερματίζοντας 12η με 4 νίκες και 18 ήττες με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί. Την ίδια κατάληξη είχε και η δεύτερη συμμετοχή της στην Α1 την περίοδο 1985-86. τερμάτισε 11η με 8 νίκες και 18 ήττες μεταξύ 14 ομάδων και υποβιβάστηκε λόγω της αναδιάρθρωσης των κατηγοριών που οδήγησε την αμέσως επόμενη χρονιά στην δημιουργία της Α1.

Επέστρεψε στην Α1 το 1998 και παρέμεινε επί πέντε σεζόν μέχρι το 2003 όταν και υποβιβάστηκε στην Α2 κατηγορία. Τα πέντε αυτά χρόνια της παραμονής της στην Α1 διέγραψε μια πολύ καλή πορεία που την οδήγησε στην συμμετοχή της στο κύπελλο Κόρατς τις περιόδους 1999-2000 και 2000-2001.

Σήμερα αγωνίζεται στη Α2 Εθνική Κατηγορία.


Γήπεδο Νήαρ Ηστ

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις του ΑΟ Νήαρ Ηστ δημιουργήθηκαν από την οργάνωση Near-East Foundation, στο πλαίσιο της αρωγής βοήθειας στους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, που αποτέλεσαν και τους πρώτους κατοίκους της Καισαριανής. Tο στάδιο εγκαινιάστηκε το 1932 με την επωνυμία “Δημόσιο Πρότυπο Παιδικό Γυμναστήριο Καισαριανής” και αρχικά εξυπηρετούσε τους σκοπούς της οργάνωσης. Το 1935 παραχωρήθηκε στο ελληνικό δημόσιο ως κληροδότημα.

Το "Δημόσιο Πρότυπο Παιδικό Γυμναστήριο Καισαριανής" έχει στην ιδιοκτησία του έξι γήπεδα Μπάσκετ από τα οποία το ένα είναι κλειστό, ένα γήπεδο Ποδοσφαίρου, γήπεδο Βόλεϊ και ένα γήπεδο Τένις.Η χρήση του κλειστού γυμναστηρίου, το οποίο κτίστηκε το 1979, έχει παραχωρηθεί κατά προτεραιότητα στην ομάδα μπάσκετ της Νήαρ Ηστ. Αρχικά είχε χωρητικότητα λιγότερων των 1.000 θεατών. Η επιπλέον κερκίδα κατασκευάστηκε με την άνοδο της ομάδας στην Α1 Κατηγορία, το 1998, αυξάνοντας τη  χωρητικότητα σε 1.300 θεατές.

Δίπλα στο κλειστό βρίσκεται το γήπεδο ποδοσφαίρου της Νήαρ Ηστ. Σε αυτό αγωνιζόταν ο Εθνικός Αστέρας μέχρι το 1998, οπότε μετακόμισε στο Γήπεδο της Καισαριανής "Μ.Κρητικόπουλος" (στα νταμάρια). Σήμερα το ποδοσφαιρικό γήπεδο της Νήαρ Ηστ χρησιμοποιείται από τοπικές ομάδες της περιοχής.

Το κλειστό ανήκει στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Παιδείας.


 


- To κείμενο για την ιστορία της Νήαρ Ηστ προέρχεται, μεταξύ άλλων, από την εξαιρετική παρουσίαση του αγώνα Iκαρος Εσπερος - Νήαρ Ηστ, για το πρωτάθλημα της Α2 της περιόδου 2009-2010 και υπάρχει στην ηλεκτρονική διεύθυνση : http://www.ikarosbc.gr/press/book1.pdf. Συγχαρητήρια αξίζουν στους ανθρώπους που το επιμελήθηκαν και το κυκλοφόρησαν !
- Αλλες πηγές : Wikipedia , stadia.grEOK , Δήμος Καισαριανής , BC Near East facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου